Az edzésről

2009.10.10. 22:04

     Teljesen más edzésmódszer es szisztéma szerint dolgozunk itt, mint ahogy azt otthon megszoktam. A mostani időszak lényege az erősítés, azoknak a sérülésre igencsak hajlamos testrészeknek a megerősítése amikre nagyon figyelni kell.

 

     Mindez úgy történik, hogy van 8 edzés egy héten... 4 reggel, még az iskola előtt, és 4 ugyanaz nap délután. Szerdán és a hétvégéken nincs edzés, mert az NCAA (amerikai egyetemi sportnak a szövetsége) megszabja ebben az időszakban, hogy 8nál több edzést nem tarthatnak nekünk. De a pihenőnapok sem teljesen pihenőnapok, mert akkor is kell valamit mozogni, általában röplabdázunk, vagy valamilyen játékos sportokkal töltjük az időnket.

 

     A reggeli edzések egy nagyon jól felszerelt edzőteremben vannak, ami a sportolók részére van fenntartva. Rengeteg kézi súlyzó, emelő hely meg számos gép áll rendelkezésünkre, pl. lépcső gép is, ami olyan mint egy kis mozgó lépcső és lehet rajta lépcsőzni. Na az óriási. Ezek az edzések csak az erősítésről szólnak. Nagyon változatosak és rettentő kemények is egyben. Szinte minden súlyemelő gyakorlatot kézi súlyzóval csinálunk, így a váll is jobban erősödik, de a lábtól kezdve a törzset meg karokat is erősítjük. Szóval mindenre kiterjedő erősítő programunk van. Ez alatt a másfél hónap alatt, amióta itt vagyok rettentő sokat erősödtem, olyan fizikumom van, ami még soha nem volt, és még jócskán van idő ezt tovább fejleszteni.

  

     A délutáni edzéseket már együtt csináljuk, nem úgy, mint a reggelit mert azt mindenki úgy időzíti ahogy akarja, illetve ahogy az órái engedik. Nagyon jó a csapat, akikkel együtt dolgozhatok, kb. 16an lehetünk, ebben az ugrók, tízpróbázók és a sprinterek vannak benne. Minden edzés nagyon jó hangulatban telik. Eddig szinte mindannyian ugyan azt edzettük, de most már szép lassan kezdenek szétválni az edzések és nekilátunk a speciális munkának. A délutáni edzések is alapvetően az erősítésről szolnak, a kellő mennyiségű futómunka mellett. A medicinlabda dobálás minden edzésen előkerül, de szoktunk mindenféle dinamikus erősítő gyakorlatokat csinálni súllyal és anélkül is. Résztávok is voltak már, 5x300, 8x150, 9x200 mondjuk szerencsére ez mind nem egy napon, hanem különböző heteken . Pl nagyon jó volt, mert a 200as edzést két csapatban csináltuk és váltóbottal futottunk, mint egy kis váltó verseny, nagyon tetszett, mert egy kis szint vitt az amúgy monoton résztávos edzésbe ez a kis játék. A homok is szerepet játszik sokszor az edzésben, mindenféle stabilizációs, meg szökdelős feladatokban, a húzatások illetve a gát szökdelések sem maradtak ki. A legjobb az emelkedő futás, amit egy nagy dimbes-dombos réten szoktunk csinálni, ahol van egy kb. 120 méteres meredek emelkedő és van egy 250 méteres enyhébb. Ez azért nagyon jó, mert füvön tudunk futni, és nem terheljük magunkat a betonnal. A lépcsőzésről sem szabad elfeledkeztem, amit a régi amerikai foci stadionban csinálunk, sokszor egyidőben az egyetem kb. 200 fős zenekarával, ami a focimeccseken szokott játszani, úgyhogy az nagyon jó szokott lenni.

 

     Egyszóval egy nagyon eltérő edzésmunkát csinálok most, az eddigiekhez képest, de azt kell, hogy mondjam eddig nagyon jó jelek mutatkoznak. Ilyen erős még soha nem voltam, de ami még érdekesebb, hogy az időszakhoz képest meglepően gyorsnak érzem magam, ami még nem nagyon volt ezelőtt. Szinte olyan formában érzem magam, mint versenyidőszakban, pedig közel se végzünk olyan edzésmunkát, ami ezt okozná. Úgyhogy nagyon izgatott vagyok, hogy mi fog ebből kisülni, remélem további fejlődést fog eredményezni.

 

Már most alig várom a versenyeket…

 

Szerző: Badzsi

Szólj hozzá!

Címkék: sport

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása