Az időjárásról

2009.10.25. 23:16

   Az időjárásról leginkább azt tudnám mondani, hogy ugyan olyan, mint otthon, csak teljesen más. Na de ez nem vicc, hanem tényleg így van, mert az éghajlat nagyjából itt is ugyan úgy kontinentális mint otthon. Négy évszak van, télen hideg, nyáron meleg, a kettő közt meg az isten se tudja éppen mikor mi. Szóval az alapvető jelenségek teljesen megegyeznek, csak van egy nagy különbség, ami végül az egészet felrúgja. Mégpedig az, hogy itt nincsenek a Kárpátok védő gyűrűje és az Észak-Déli nyitottság felfordít itt mindent...

 

    Na mármost otthon megszoktam azt a dolgot, hogy ha meleg van akkor meleg van, ha esik akkor esik, legalábbis másra nagyon ne számítsak, ha jó idő van, akkor rossz idő nagyon nem várható, de ha mégis rossz idő közeleg, akkor az érezhető előre. Na most ez itt nem így van. Percek alatt tud feltámadni egy szélvihar, vagy pedig ugyan ennyi idő alatt el is tud múlni. A legfurább nekem az volt, amikor egyszer bementem egy 45 perces órára rövid nadrágban meg pólóban, mert gyönyörű napsütés volt és jó meleg. Mire kijöttem a nap sehol se volt, ameddig csak elláttam vastag felhők az égen, hideg szél fújt és majdnem esett is, úgyhogy elég váratlanul ért. De itt minden nagyon gyorsan szaladgál. Mesélték a többiek, akik már évek óta itt tanulnak, hogy télen előfordulhat az is, hogy az egyik napon még -10 fok van, de a másik nap felugrik +10, +15-re és a következő napon vissza, úgyhogy a fene se érti. Attól függ, hogy éppen Florida felől vagy az Északi-sark felől fúj a szél. 

 

    Most ugyan úgy ősz van itt is, mint otthon értelem szerűen, de valami csodálatos. Sokkal színesebbek itt a levelüket hullajtó fák. Mielőtt ledobják lombkoronájukat különböző színekbe borulnak. Előfordul a pirostól kezdve egészen a citromsárgáig, de van még barna, zöldes és ezeknek mindenféle keveréke. Az az igazán szép, ahogy az egyetem területén dolgozó kertészek ezekkel a színekkel bánnak. Sok helyen ilyenkor azok a sima zöld fák és bokrok, amik eddig zölden csak úgy megbújtak egymás mellett, most az egyik pirosban, a másik sárgában tündököl és nagyon jól néznek ki együtt. De órák hosszat mesélhetnék az egyetem parkjairól, hogy milyen apró dolgokra figyelnek, és miket hogyan gondoznak, de ezt majd egy másik alkalommal.

 

    Egyszóval az időjárás lehet nagyon jó kománk, de ugyanakkor ellenségünk is, mert váratlanul megajándékozhat minket oda nem illő szép idővel, de ennek az ellenkezője is megtörténhet. A legnagyobb szerencsénk az, hogy nem kell alkalmazkodnunk az idő szeszélyeihez az edzés tekintetében, mert minden körülmények közt tudunk teljes munkát végezni. A tanulmányok meg soha nem voltak az időjáráshoz kötve...

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása