Sportpszichológia

2009.10.14. 07:42

    Ma kötelezően választható esti programunk volt, de teljesen megérte, mert egy sportpszichológus mondott el nekünk nagyon hasznos dolgokat. Este nyolckor kezdődött és nagyjából egy óra hosszú volt a kis műsor, de nagyon érdekes volt. Legalább már azért is, mert végre olyan órán lehettem, ahol nem vett körül legalább egy tucatnyi kis kínai. Úgyhogy jól esett a kis változatosság.

 

A fő hangsúly ... természetesen a versenyeken történő lehető legjobb eredmény elérésének módján volt. Sok irányból közelítette meg a témát. Volt szó arról, hogy hogyan kezeljük azt az érzést, mint amikor versenyen a pályára lépve minden erő elszáll belőlünk. Hogy nem szabad ettől megijedni, mert az alatt a kis idő alatt ami a verseny és a bemelegítés között eltelik, nem változik semmit a fizikai állapotunk, úgyhogy ez mind csak az agyunk műve. Azt meg ugye elvileg mi irányítjuk, úgyhogy a probléma megoldása a kezünkben van.

 

Volt szó az izgalmi állapot hatásáról. Mikor jó és mikortól kezd negatívvá válni. Kérdezgetett a személyes tapasztalatainkról, amiket versenyeken éltünk át, és nagyon sok jó tanácsot adott, hogyan lehet ezt az állapotot irányítani. Hogyan lehet magunkat felhergelni, ha szükséges vagy éppen megnyugtatni, ha a kellő mértéknél jobban izgulnánk. Mindezt egy autók fordulatszámmérőjét ábrázoló képpel segítette jobban megérteni és konkretizálni.

 

Az előadás végén pedig egy nagyon jó relaxációs szöveget mondott el nekünk, ami leginkább a légzésre irányult. Nem mindig értettem, hogy mit duruzsol, de így is nagyon jó volt. Teljesen ellazultam.

 

Egyszóval itt nem csak avval foglalkoznak nagyon komolyan, hogy a sportolók tanulmányilag, edzetéségileg és egészségügyileg rendben legyenek, de azzal is hogy mentálisan is teljesen épek legyünk, mert ha az nem tökéletes, akkor hiába az összes többi.

 

Szerző: Badzsi

4 komment

Címkék: sport

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benjen 2009.10.14. 09:16:35

Kedves Látogató!
Ha van véleményed, és szeretnél hozzászólni, akkor bátran kommentálj a blogon! (Szólj hozzá!)

Somogyi Árpádné 2009.11.07. 07:59:53

Szia Balázs!
Örömmel olvasom a feljegyzéseidet, nagyon érdekesek, minden nap megnézem, ez olyan mint ha beszélgetnénk egy kicsit. Csak így tovább. Nem csak én olvasom, Leventééknél az egész család, Gáboréknál úgyszintén.

Puszillak Mama

bcsac-S-K 2009.11.14. 18:55:01

Szia Balázs, már megint megelőzött a szupernagyid. Mint írtam az e-mailben- nem sikerült elküldeni a múltkor a hozzászólásunkat.
Gajdács Pál sportújságíró kérte az e-mailcímedet, mert akar egy riportot skype-on összehozni Veled. Reméljük nem változott - mivel ezerrel tanulod az angolt, csak azért nem válaszoltál nekünk. Csak így tovább - várunk haza!
Katinéni-Sanyibá

Somogyi Árpádné 2009.12.09. 08:31:05

Bazsikám !!!!
A napokat nemcsak te számolod, hanem mi is.
Nagy-nagy öleléssel és sok-sok puszival várunk a repülőtéren!!!
Mama
süti beállítások módosítása