Különleges látogatás

2010.03.15. 09:02

Múlthétvégén nem mindennapos vendégeket volt szerencsém úgymond vendégül látni itt Manhattanben. Ugyanis Molnár Balázs és Szebeny Miklós látogatott meg itt a vadmacskák odvában.

 

Az atléta társadalomnak nem kell bemutatnom őket, de aki annyira nem jártas a magyar atlétákban annak talán igen. Balázs többszörös korosztályos és felnőtt országos bajnok 400 méteres gátfutó, a 2005-ös kaunas-i junior Európa bajnokság 4. helyezettje hosszú gáton. Miki hasonló módon többszörös korosztályos és felnőtt magyar bajnok, de ő a rövid sprintek legjobbjaként. Mindketten tagjai voltak a debreceni utánpótlás Európa bajnokságon döntős 4x400 méteres váltócsapatnak. Mindketten a Notre Dame egyetem tanulói, ami Chicagohoz közel található, körülbelül 1000 kilométerre tőlünk.

 

Voltunk már együtt balatoni nyaraláson és közös edzőtábrokban, úgyhogy elég jól ismertük egymást már korábbról, ezért is kis kitérővel meglátogattak itt Manhattanben. Igazából Colorado államba mentek egy kis tavaszi szüneti kirándulásra és pár száz kilométeres kitérővel ide is elkanyarodtak. Elég spontán ötlet volt ez az egész, mivel pár nappal indulásuk előtt még úgy volt, hogy Balázs a Notre Dame csapatával megy az egyetemista országos bajnokságra. Ennek ellenkezője szombaton derült ki, úgyhogy vasárnap fogták magukat és elindultak. Én se szereztem erről az akcióról sokkal hamarabb tudomást, úgyhogy eléggé meglepetésként ért az érkezésük.

 

Vasárnap késődélután érkeztek meg. Első dolgunk egy jó, de olcsó szállás keresése volt. Körbe is kérdeztem az edzőket, akik mondtak is pár drága szállást, de mondtam nekik, hogy az alacsony ár a legfontosabb kritérium. Kaptam is egy címet, ahova elmentünk. Na hát már kívülről is lehangoló volt a szálló. Egy nagy út mellett volt, kis pici hosszúkás épület és semmi hívogató eleme nem volt. A recepciónál egy nagy, alapos gyanúval élve igencsak részeg alak várt ránk és feltűnően magas árakat mondott a szobákra. Kérdés nem volt, hogy könnyű pénzt akart szerezni tőlünk, de hát nem ejtettek miket a fejünkre, úgyhogy udvariasan visszautasítottuk a szállást és elmentünk.

 

Rövid internetes kutakodás után rátaláltunk egy nagyon kulturált és az előbbinél is olcsóbb szállásra. Ki is vettek a srácok egy szobát, majd a cuccok lepakolása után elmentünk Manhattan „főutcájába”, ami csak bárokból és éttermekből áll. Kiválasztottunk egy éttermet és egy nagyon jó hangulatú beszélgetés közben szépen jóllaktunk. Ezután az egyetlen elérhető magyart, Klaudiát még felcsíptük és egy kevés hazai magyar pálinkával megspékelve majdnem reggelig tartó sztrorizgatásba kezdtünk.

 

Hétfőn a szabadidőmben bemutattam a fiúknak a K-State sport komplexumait kezdve az amerikai focipályával, majd a kosárlabda csarnokot, erősítő termet meg a campus nagy részét. Érdekes, hogy olyan helyeket is sikerült megmutatnom nekik, ahol én magam se jártam még előtte. A fiúk még be is ültek velem egy makroökonómia órámra, de pszichológiára már nem akartak jönni, nem is értem miért. Miki utána eljött és edzett velem egyet, aztán meghívtam őket vacsorázni a menzán. Végül este elmentünk egyet bowlingozni, ahol férfias küzdelmek során végül teljes döntetlen lett az eredmény. 

 

Másnap még egy közös ebéd erejéig találkoztunk, majd tovább indultak a srácok Denverbe rövid manhattani látogatásukról.

Nagyon jó volt együtt lenni velük. Pont jókor jöttek amúgy, mert egy elég mély honvágy meg egyéb rossz érzések okozta hullámvölgyből húztak ki evvel a kalanddal teli pár nappal. Mondjuk kellemetlenség is járt a látogatásukkal, mert elég sok dolgozatra kellett volna tanuljak igen sokat, amire hát sok időt nem fordítottam emiatt. Utólag viszont egy cseppet se bánom, mert mindegyik dolgozat 80 és 90% körül sikerült.

Mindent összegezve ez a kis élmény újra megerősítette bennem hovatartozásomat, mert talán eddigi ittlétem alatt nem voltak ilyen jó pillanataim, mint azalatt a pár nap alatt. Szép ez az Amerika, irigylésre méltó az itteni életforma, de az én hazám, ahol igazán jól érzem magam az mindig is Magyarország lesz.

 

Szerző: Badzsi

1 komment

Címkék: szórakozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medovarszki János 2010.03.15. 12:41:50

Kedves Balázs! Akár hogyan számolom, napjaid meg vannak számlálva - Amerikában. Nagyon kíváncsi leszek a döntésedre. A fiúk látogatásához hasonló túlélési technikák talán oldják a nehezen elviselhető honvágyat. Kicsit tartok attól, hogy később Kansas iránt is hasolókat fogsz érezni. Várjuk az újabb jelentkezéseidet. Üdvözlettel: Jani bácsi.
süti beállítások módosítása